Haber

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Deprem Seferberlik Planını açıkladı

Fay sınırları üzerinde yer alan Türkiye’nin bir deprem kuşağı olduğu bilinmektedir.

6 Şubat’ta meydana gelen iki büyük depremin ardından on binlerce insan hayatını kaybetti.

Tüm Türkiye’nin deprem korkusuyla yattığı ülkemizde en çok merak edilen konulardan biri de İstanbul depremidir.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu başkanlığındaki toplantıda İstanbul Deprem Seferberlik Planı açıklandı.

Toplantıya CHP Genel Sekreter Yardımcısı Seyit Torun, Gökçe Gökçen, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve Prof. Haluk Eyidoğan’ın da aralarında bulunduğu uzmanların katılımıyla gerçekleştirildi.

“İstanbul için seferberlik başlatıyoruz”

Bu topraklarda sürekli depremler oluyor, binalar yıkılıyor, insanlarımız ölüyorsa, iktidar, muhalefet, bürokrat ve vatandaşlarla birlikte hepimiz depremi Türkiye’nin birincil sorunu olarak kabul etmeliyiz.İmamoğlu şunları söyledi:

Artık depremler, fay hatları, depremin nerede olacağı, ne zaman olacağı, olup olmayacağı, ne kadar büyük olacağı tartışmalarını bir kenara bırakmalıyız. Beyin sarsıntısı bu topraklar için bir gerçek. Nokta. Milyonlarca yıl önce depremi oluşturan sistemler bu topraklarda oluşmuş; Milyonlarca yıl varlığını sürdürecek. Sarsıntıları durduramadığımıza göre millet olarak depremde yıkılmamak ve gelecekte devlet olarak ayakta kalabilmek için depreme dayanıklı yerleşim yerleri ve depreme dayanıklı şehirler oluşturmak zorundayız. Bugünden itibaren İBB olarak inisiyatifi ele alıyoruz ve düzenlemeyi değiştiriyoruz. Düzeni değiştirmek gönül işidir. Cesur olabilmek için önce o sistemin bir parçası olmaktan kurtulmak gerekiyor. İBB, 2019 Haziran ayından itibaren ‘imar-kira-siyaset’ düzeninin tamamen dışında kaldı. Bu nedenle deprem konusunda en ileri ve cesur adımları atacak durumdayız. Bu pozisyonun gereğini ilk günden beri yerine getirdiğimiz gibi, İstanbul olarak deprem konusunu da yerine getirmek için ayağa kalkıyoruz. Depreme dayanıklı İstanbul için seferberlik başlatıyoruz.

“Şili ve Japonya’da olduğu gibi İstanbul’da da olacak”

“Yani bu mümkün mü?”Soruyu soran Ekrem İmamoğlu şu ifadeleri kullandı:

Evet. Pekâlâ mümkün. Kaliforniya, Meksika, İtalya, Endonezya, Şili ve Japonya’da olduğu gibi İstanbul’da da mümkün. İnsanımızı korumak adına depreme dayanıklı şehir uygulamasını İstanbul’da ilk kez gerçekleştirerek Türkiye’ye örnek teşkil edeceğiz. Bizim amacımız, seferberliğimizin amacı bu. Deprem, İstanbul için kaçınılmaz bir gerçeklik ve beka meselesidir. Tarih boyunca İstanbul’u nasıl vurduysa, yine vuracaktır. Kimse şüphe etmesin. Millet olarak neslimizi bu topraklarda ilelebet yaşatacaksak; Kısa, orta ve uzun vadede depreme dayanıklı yerleşim yerleri oluşturmak zorundayız. Ve yine kimsenin şüphesi yok, bunu yapabiliriz. Bunun için teknik bilgimiz var, ‘know how’ gücümüz var, irademiz var, mali gücümüz var. Bu milli seferberlikte devletimizle, hükümetimizle, bilim insanlarımızla, sivil toplumumuzla ve milletimizle birlikte çalışmak ve başarmak istiyoruz. Başaracağımıza da inanıyoruz” dedi. Dün itibarıyla İstanbul Valiliği’nden davet aldıklarını kaydeden İmamoğlu, “AFAD bünyesinde toplantılar var. Bu toplantılar ve bundan sonraki tüm toplantılar sonrasında kamuoyunu en üst düzeyde bilgilendireceğimizi, söyleyeceğimiz ve izleyeceğimiz şeylerle toplumla işbirliği içinde olacağımızı şimdiden bildirmek isterim.

“Bütçemizi revize edeceğiz”

İBB olarak harekete geçmek için ideal koşulların oluşmasını beklemediklerini vurgulayan İmamoğlu, şöyle konuştu:

Uzmanlarla birlikte hazırladığımız ‘Deprem Eylem ve Müdahale Planı’ ile bugünden itibaren deprem hazırlıklarımızı bir üst seviyeye taşıyoruz. Bu eylem planı doğrultusunda, afete hazırlık da dahil olmak üzere bütçemizi revize edeceğiz. Ne kadar artırabilirsek, zorunlu harcamalarımızı bir kenara bırakmak kaydıyla deprem için biriktireceğiz. Önümüzdeki 3 ayda elektrik, su, barınak, atık gibi kritik ihtiyaçların hazır olduğu 30 deprem parkını da halkımıza kazandıracağız. Tahliye yollarında güçlendirme çalışmalarımızla afet müdahalesinin etkin olmasını sağlayacağız. Birçok alanda mevzuat çalışmaları öneriyoruz. Yaklaşık 1,5 yıldır ‘İstanbul İmar Yönetmeliği’nin yenilenmesi için çalışıyoruz. Belirli büyüklükteki parsellere deprem konteyneri konulması, heyelanların sona erdirilmesi, binalarda deprem izolatör sistemlerinin kullanımının özendirilmesi, çatıların dönüşüm amaçlı olarak bağımsız bölüm olarak kullanılması, açık alanlarda ve yeşil alanlarda afet öncelikli altyapı hazırlıklarının yapılması gibi hususlar önemli rol oynayacaktır. İstanbul’un afetlere hazırlanmasında değerli bir rol oynuyor.

“4,5 milyon vatandaşa geçici barınak hazırlayacağız”

Ekrem İmamoğlu, hızla Avrupa ve Anadolu yakalarında 4,5 milyon vatandaş için geçici barınma alanları hazırlayacaklarını bildirdi.

İmar planlarında toplanma alanları, kesikli barınma alanları ve 1. derece tahliye koridorları yer alacaktır. Bunlara ilişkin plan değişikliği ve plan değişikliği yapılmayacaktır. Altyapı çalışmalarının geliştirilmesi ve hızlandırılması için merkezi yönetime ve mali desteğe ihtiyaç duyulmaktadır. Bunda ısrar ediyoruz. Bir afet anında aydınlatma olmamasının değerini yine geçen sarsıntıda gördük. Elektrik projesine başlıyoruz. Ana arterlerde adım adım güneş enerjili sokak lambası projelerini hayata geçireceğiz. Kamu binalarında ve gemilerde portatif baz istasyonları kurulması, toplanma alanlarında şarj ünitelerinin hazırlanması, temasın kesilmemesi ve elektrik sıkıntısı yaşanmaması için projelerimizi yürüteceğiz. Erken uyarı için 50 kilometrelik fiber optik tabanlı erken uyarı sistemimizi geliştiriyoruz. Bu sınırdaki 5.000 sensör ve geliştirilecek yapay zeka sayesinde depreme hazırlık ve müdahalemizi en üst düzeye çıkaracağız.

“Gelin, ruhumuzu bizden alan bu düzeni birlikte değiştirelim”

“Bu süreçte İstanbul’a özel yasa çıkarılması zarurettir”İmamoğlu, şunları söyledi: “Ama tüm ülke için imar aflarını hayatımızdan sonsuza kadar çıkarmalıyız ki bir daha geri gelmesin. Bundan sonra her imar affı teklifini bu ülkedeki geleceğimize ihanet olarak görmeliyiz. imar affının yasaklanmasına ilişkin anayasal düzenleme yapmak.”şeklinde konuştu.

“Yerel yönetimlerle işbirliği yapmadan oldubitti yöntemlerini terk edip seçim vaatleri gibi konuşalım”İmamoğlu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

İstanbul’u depreme dayanıklı bir şehir haline getirmek için bugünden itibaren azimli ve cesuruz. Artık duramayız. Hepimiz bunu biliyoruz; İstanbul durursa Türkiye durur. İstanbul durursa Türkiye diz çöker. Bizim için bu bir başlangıç. Bu amaçla bugün itibariyle sahalara çıkıyoruz. 15 gün sonra takviye başvuruları almaya başlıyoruz. Perşembe günü mahalleye girip yıkımımıza devam ediyoruz. Nisan ayında tekrar ortalara geleceğiz ve afet eylem planımızın detaylarını sizlerle paylaşacağız. Toplantılarımıza katılmasak da tüm kurumlarımızın toplantılarına tüm motivasyonumuzla katıldık ve katılmaya devam edeceğiz. Şehirlerimizde yavaş ve sinsi katliamlar üreten, canımızı elimizden alan bu düzeni hep birlikte değiştirelim. Şimdiden başlayalım ve 5 yıllık plan, 10 yıllık plan ve 20 yıllık plan ile tüm şehirlerimizi depreme dayanıklı şehirler haline getirelim. Kaderimiz, bu topraklarda yükselen ve şokla yok olan diğer medeniyetlerin kaderi gibi olmasın.

mahmudiyeajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu